Biografie

“Hoogtepunt was Ihr habt nun Traurigkeit, waarin sopraan Bauwien van der Meer ontroerde.” (NRC april 2014.) Met deze woorden werd Bauwien van der Meer geprezen om haar vertolking van de sopraansolo in het Brahms Requiem, onder leiding van Ed Spanjaard, met de Philharmonie Zuidnederland. Andere goed besproken vertolkingen waren onder andere de titelrol uit Richard Ayres opera: The Cricket Recovers op het Holland Festival 2011, in een regie van Pierre Audi met het Asko/Schoenberg ensemble onder leiding van Etienne Siebens: “De theatrale en vocale kunsten van Bauwien van der Meer vallen op. De sopraan volhardt als krekel in prachtig uitgebeelde radeloosheid die aan het einde omslaat in lyrische nonchalance” en Mrs. Coyle in Britten's Owen Wingrave (De Volkskrant: “De vrouw van Owens docent aan de academie straalt met de romige toon van Bauwien van der Meer warmte uit.” Trouw (*****): “Uitstekend gezongen door Bauwien van der Meer”).

Bauwien van der Meer studeerde aan het Koninklijk Conservatorium bij Sasja Hunnego. Ze wordt tegenwoordig gecoacht door Gemma Visser en volgt lessen bij Margreet Honig. Haar Master behaalde ze aan de Nieuwe Opera Academie. Daar zong ze onder andere de titelrol in Händels Alcina, onder leiding van Richard Egarr. Met hem en harpiste Masumi Nagasawa gaf ze in juli 2014 een Haydn/Dussek concert op het festival oude muziek te Praag (SFEM). (“The lieder by Joseph Haydn and J. L. Dussek were very interesting and van der Meer showed in them her mastery of the genre. Her performance was based on perfect interpretation and deep comprehension of the lyrics which allowed her to embellish her rendition with many charming details.”)

Voor deelname aan de postmasteropleiding van het VocaalLAB (nu Silbersee) kreeg Bauwien een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met dit ensemble heeft ze talloze wereldpremières gezongen en bijzondere muziektheaterproducties gemaakt, in binnen- en buitenland. Ter ere van de zeventigste verjaardag van Louis Andriessen zong Bauwien van der Meer in De Staat, met het Nederlands Blazers Ensemble onder leiding van Lucas Vis in het kader van de BBC Proms. Schönbergs Pierrot Lunaire voerde ze uit met Ensemble 88.
In januari 2015 maakte Bauwien van der Meer haar debuut bij de Nationale Opera in de rol van Madame Cortese in een bewerking tot familievoorstelling van Il Viaggio a Reims van Rossini: Reimsreisje. In september 2015 zong van der Meer de hoofdrol in de nieuwe productie van het Kameroperahuis (KOH): Ik Vertrek, van componist Lucas Wiegerink. Bauwien van der Meer maakt deel uit van een collectief van het KOH.
In oktober 2015 zong ze in een bijzondere productie van het KOH rond Allerzielen: het Pie Jesu in een geënsceneerde versie van het Fauré Requiem: Afscheid van de Zintuigen”.
In mei 2016 zal Bauwien van der Meer liederen van Spoliansky en Holländer zingen bij het programma Der Blaue Engel van het Vlaams Radiokoor.

Bauwien is vast lid van het Eisler Trio, een ensemble met cello en gitaar. Het trio maakt eigen bewerkingen en vertolkt opdrachtwerken. Tevens is zij de vaste sopraan van vocaal kwartet Quatre Bouches.

www.quatrebouches.com
www.eislertrio.com
www.bauwienvandermeer.nl

NL - EN